Pik dökümün avantajları arasında en önemlisi en basit döküm tekniği olmasıdır. Hammadde maliyeti düşüktür. Ayrıca düşük üretim maliyetine sahiptir. Bu gibi özellikleri nedeniyle ülkemizde en yaygın görülen döküm tekniğidir.
Temel olarak pik döküm tekniğinde, kalıplama için yaş kum kullanılmaktadır. Hammadde olarak ham pik alınarak sıvı metal elde edilmektedir.
Yüksek fırında demir cevherinin eritilmesiyle elde edilen bir ara ürün olan pik demir; %92 demir, %3,5’e kadar karbon ve manganez, silikon, kükürt, fosfor ve safsızlıklardan oluşan bir karışımıdır.
Pik Demirin Özellikleri Nedeniyle Pik Dökümün Avantajları Nelerdir?
- Aşınmaya dayanıklı ve serttir.
- Pik demir yüksek karbon içeriğine sahiptir. Bu nedenle kırılgandır. Ancak saf demirin düşük bir karbon içeriğine ve küçük düzeyde safsızlığa sahip olması, metalin gücünü arttırır.
- Hafif eriyebilir.
- Çelik ve demire oranla daha düşük bir erime sıcaklığına sahiptir, 1200° santigrat. Böylelikle gri demir olarak adlandırılan düşük dereceli bir demirin üretilmesine yardımcı olur.
- Uzama %0 ile %0.5 arasında değişiklik gösterir.
- Sertlik 250 BHN ile 450 BHN arasında değişiklik gösterir.
- Çekme mukavemeti 25 kNs ile 50 kNs arasında olmaktadır.
Pik dökümün avantajları nedeniyle özellikle otomotiv sektöründe kullanılan birçok parça pik döküm olarak imal edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu ürünler daha da modernize edilmiştir.
Pik Demir Çeşitleri Nelerdir?
- Temel pik demir : Çelik yapımı amacıyla elektrik ark ocaklarında kullanılır.
- Dökümhane pik demiri : Hematit pik demir olarak da bilinir ve gri demir dökümleri için kupol fırınlarında kullanılır.
- Yüksek saflıkta pik demir: Küresel pik demir de denilebilir. Spheroidal Graphite veya Küresel Grafit olarak da bilinen sfero dökümlerin üretiminde kullanılır. Yüksek saflıkta pik demir rögar kapakları üreticileri tarafından kullanılmaktadır.
Gri Demir Döküm için Döküm Pik Demirinin Özellikleri ve Pik Dökümün Avantajları
- Kararlı fiziksel ve kimyasal analiz nedeniyle, erime değişkenliğini ve nihai döküm bileşimi üzerinde sağlam bir kontrol sağlar.
- Isıl işlem gibi yüksek fiyatlı döküm gereksinimlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır.
- Bu pik demir kategorisi, takım tezgahları, genel mühendislik ve otomotiv parçaları imalatı gibi türlerde kullanılmaktadır.
- Pik demirdeki yüksek demir içeriği nedeniyle son dökümde perlit oluşumu teşvik edilir.
- Dökümhane pik demirinin uygulanması, grafit oluşumunu sorunsuz bir şekilde destekler, birincil soğukluğu tüketir ve işlenebilirliği artırır.
- İnce duvarlı dökümler için oldukça faydalıdır. Bu pik demirin yığın yoğunluğu, depolama için daha az alana ve daha kısa yükleme süresine ihtiyaç duyan hurdaya kıyasla daha yüksektir.
- Daha yüksek karbon içeriği nedeniyle enerji tüketimi de önemli ölçüde azalır. Bu nedenle, bu tip pik demir imalat endüstrileri için özellikle döküm ihtiyaçları için oldukça faydalıdır.
Sfero Döküm için Yüksek Saflıkta Pik Demirin Nitelikleri ve Pik Dökümün Avantajları
Bu tip pik demir aynı zamanda HPPI olarak da bilinir ve düşük kükürt, fosfor ve manganez içeriği ile karakterize edilir.
Diğer metal safsızlıklarının mevcudiyeti de ihmal edilebilir düzeydedir ve bu da demiri çeşitli sektörlerde oldukça arzu edilir kılmaktadır.
HPPI üzerindeki uygulama esas olarak otomotiv, enerji ve mühendislik endüstrilerinin döküm bileşenlerinde bulunabilir. Başarılı sfero döküme katkıda bulunan HPPI ile ilişkili çeşitli avantajlar vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
- Eriyikteki istenmeyen elementler seyreltilerek hurda maliyetinin azalmasına yardımcı olur.
- Demirin öngörülebilir ve kararlı bileşimi, dökümün daha iyi mekanik çıktısına yol açan nihai döküm bileşimi üzerinde daha iyi kontrol sağlanmasına yardımcı olur.
- Daha düşük depolama alanı ve daha az şarj kovası gerektirir.
- Daha düşük pas oluşumu, tükenmiş cüruf hacmine yol açar.
- Karbon içeriğinin kimyasal kombinasyonu sayesinde döküm, daha düşük enerji tüketimi ile kolayca elde edilir.
- Azalan güç tüketimi ve hızlı eritme, indüksiyon ocağında daha az güç tüketimine yol açar.
En Çok Arananlar
Dökümhane Maliyet Danışmanlığı Nedir ?
Dökümhane Yatırım Fizibilite Danışmanlığı Nedir?
Dökümhane Üretim Danışmanlığı Nedir?
YAZI
-
Kaç kişi oy kullandı (21)
9.9