Mikser çeşitlerini;
1)Kollegrang mikser
1.1)Dikey Kollegrang mikser
1.2)Yatay tekerlekli mikser
2)Türbin mikser
şeklinde sınıflandırmak mümkündür.
Kollegrang Mikser:
Mikser çeşitleri denilince ilk akla gelen Kollegrang mikseridir.Artı şeklindeki karıştırma ve kılavuz kanatlar üzerine döner tekerlekler yerleştirilir. Karıştırma kanatları kumu döndürür ve mikser içinde karıştırır. Sonrada tekerlek yoluna doğru yönlendirir. Tekerlek içinde kumun hazırlanması oldukça serttir.
a)Dikey Kollegrang Mikser: Kumun döndürülmesi ve yönlendirilmesi düşük hızda ve yatay olarak gerçekleşir. Tekerlekler dikey olarak döner. Mikserin yoğurma kapasitesini tekerleklerin yüzeyi ve özgül basıncı belirler. Mikser içinde oluşan santrifüj kuvvet, mikserin dönme sayısı ve buna bağlı kum hazırlama hızını sınırlar.
b)Yatay Tekerlekli Mikser: Mikser kanatları yüksek hızla çalışarak kumu, mikserin tabanına dik yani dikey yönde ve tekerlek hattı üzerine sevk eder. Yoğurma mikserin gövde çeperinde oluşur. Meydana gelen santrifüj kuvveti, kumu yoğurmanın oluştuğu çeperlere doğru yönlendirir.
Türbin Mikser:
Bir diğer mikser çeşitlerine türbin mikserini örnek verebiliriz.Rotor etrafına monte edilen çubuk plakalardan oluşan türbin, mikserin en önemli bölümüdür. Direkt olarak tahrik motoruna bağlanır ve mikser kapak kısmına asılı olarak monte edilir Döner bir taban ve taban üzerindeki kanat ile kum sürekli olarak türbinlere doğru yönlendirilir.
Türbinler oldukça yüksek enerjiyi kuma taşıma yeteneğine sahiptirler.
Bu tip mikserler içine bir ya da daha fazla sayıda türbin monte edilerek daha iyi yoğurma verimi elde edilebilir. Böylelikle daha çok kum yükselme kapasitesine erişilir.
Yoğurma; türbin çapı ve dönme sayısının artması ile doğru orantılı artar ve türbin etki alanı içindeki kum akışının yeterli olmadığı zamana kadar devam eder.
Türbin kanatları arasında az kum içeren GÖLGE oluşur.
Türbinlerin diğer bir avantajı kumu yumuşatmasıdır.
Kollegrang mikserine göre daha fazla PELET oluşur.
Yoğurma kuvveti Kollegrang Mikseri ’ne göre daha azdır.
Kontinü Mikser
Kontinü mikserlerin ana amacı, kumu sabit bir akışla karıştırma ve yoğurma elemanlarına yönlendirmektir. Çok hızlı geçiş nedeniyle kumun işleme zamanı kısadır ve kuma uygulanan kum hazırlama enerjisi de oldukça sınırlıdır.