Meteoroloji Mühendisliği değil Metalurji Mühendisliği
“Mükemmellik ekleyecek bir şey kalmadığında değil, çıkaracak bir şey kalmadığında elde edilir.” Antoine de Saint-Exupery
Bir Metalurji Mühendisi ne iş yapar?
Metalurji Mühendisliği yıllarca Meteoroloji Mühendisliği ile karıştırılmaktaydı.
Metalurji Mühendisliği:
İnorganik ve organik kökenli doğal veya sentetik hammaddelerden başlayarak metal, seramik ve polimer esaslı mühendislik malzemelerinin tasarlanmasını, geliştirilmesini, üretilmesini ve bunların özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki teknik ihtiyaçlara uyarlanmasını konu alır.1
Ülkemizde Metalurji Mühendisliği ’nden mezun arkadaşlarımız ve yıllarca sektörde çalışan meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu Demir-Çelik Sektörü ve Döküm Sektörü nde görev almakta.
Ancak bu sektörlerde çalışan meslektaşlarımızdan beklenen en önemli şeyler;
• Üretimin doğru yapılabilmesi
• Zamanında yapılabilmesi
• Sorunların çözümünü sağlamaları.
şeklinde.
Bu sebeple birçok meslektaşımız bu çerçeve içinde sıkışıp kalıyor.
Havacılık başta olmak üzere, savunma, enerji, haberleşme ve otomotiv sanayii gibi birçok gelişen sektörün giderek artan ihtiyaçları üstün performanslı yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir.
Bunun sonucunda polimerler, seramikler ve kompozitler, konvensiyonel metalik malzemelerin yanında yerini almıştır. Ayrıca, mühendislik malzemelerini büyük ölçüde zenginleştirmiştir.
Tüm bu gelişmeler karşısında, insanlık tarihi boyunca geliştirilmiş olan geleneksel malzemelerin, bir taraftan özelliklerinin daha da iyileştirilmesi, diğer taraftan yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla alternatiflerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır.
Son 30 yıldır Malzeme Mühendisliği alanına yeni bir ivme kazandıran bu olgu, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitim programlarına da yön vermektedir.
Artık Malzeme Bilimi ve Nano Teknoloji Mühendisliği eğitimleri ağırlık kazanmalıdır.
Malzeme Bilimi ve Nano Teknoloji Mühendisliği,
Maddenin en küçük yapı taşına inerek bu alanda çalışmalar gerçekleştiriyor. Atomik ve moleküler düzeydeki mühendislik malzemelerinin incelenmesi ve tasarlanması ile ilgileniyor. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile hammaddeler dahil olmak üzere mühendislik gerektiren metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini konu olan Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde yeni malzeme üretmenin yanı sıra mevcut olanın daha sağlıklı ve güvenli olarak geliştirilmesi de esas alınıyor.2
Artık geldiğimiz noktada;
• Toz metalurjisi
• Eklemeli imalat ve
• Yeni kompozit malzeme gelişimi
önemli hale geldi.
Dünya da bir gelişmişlik göstergesi olan malzeme laboratuvarlarının maalesef ülkemizde olmaması bu gelişmelere ayak uydurmakta zorlanmamıza sebep oluyor.
Dolayısı ile yeni malzeme geliştirilmesinde bizi geride bırakıyor.
Metalurji Mühendisi arkadaşlarımızın bu gelişime ayak uydurabilmesi için;
• 3 boyutlu çizim programlarına vakıf olması
• Sonrasında bunları simülasyon ve
• Eklemeli imalat yöntemlerinde kullanabilmesi
gerçeğine doğru itiyor.
Bu sayede;
• Malzemenin kimyasal kompozisyonu ile birlikte
• Boyutsal konfigurasyonlarda oluşacak sivi metal akış durumu( akışkanlar mekanigi)
• Termal durumu ( termodinamik)
• Sonunda da stres ve katilasma durumuna
vakıf olmasını getirecek. Ayrıca pratikte de uygulama yapılabilmesine büyük yardımı olacak.
Artık günümüzde en önemli konulardan biri de toz metalürjisidir. Toz metalürjisinde kullanılacak malzemelerin imalatı ve gerekli hammaddelerin oluşturulması gerekmektedir.
Metalurji Mühendislerinin bu malzemelerin imalatı ile ilgili prosesler konusunda bilgi edinmesi ve ülkemizde üretilmesini sağlamak konusunda da destek olması gerekmektedir.
Bütün bu yaklaşım değişikliği yeni malzeme ve yeni parça dizaynlarının oluşturulmasında ve imalatında geniş perspektif yaratacak.
Eklemeli imalatın geldiği son noktada artık, parça imalatının son derece kolaylaşması ve teknolojik açıdan en girift parçaların bile imalatı, Metalurji Mühendisliği ‘nin evrilmesi gerektiğini gösteriyor.
Üniversitelerin bu konuya acil olarak ilgi göstermesi ve eğitim müfredatlarına alması gerekliliği doğuyor.
Ayrıca ilgili meslek odaları ve birlikleri de bu konuyla ilgili çalışma yaparak eğitimler düzenlemelidir.
Oda ve Birliklerin özel sektörle ortak çalışmalar yaparak mühendislerimize katkı sağlamaları en büyük dileğim.
1https://mete.metu.edu.tr/metalurji-ve-malzeme-muhendisligi-nedir
2https://eng.yeditepe.edu.tr/tr/malzeme-bilimi-ve-nanoteknoloji-muhendisligi-bolumu
YAZI
-
9.8