Kum mikseri ana amacı kum kütlesinin yoğurulması işlemidir. Uygun kuvvetler devamlı bir şekilde kalıp kumunu işlemelidir.
Böylece her kademede kum taneleri diğerleri ile karıştırılır ve tekrar yoğurma elemanlarına iletilir.
Yoğurma ile birlikte homojenizasyon ve devamlı olarak kum akışının yoğurma elemanlarına iletimi sağlanmış olur. Bu olay yani kum mikseri yetersiz ise yoğurma işlemi ve etkisi de azalır.
Mikserin yapılandırılmasında döner kanatlar veya döner mikser tabanı düşünülmelidir. Böylelikle homojenizasyon sağlanır. Bazı durumlarda ek mikser elemanlarına ihtiyaç vardır.
Kalıplama hatlarının artan kum ihtiyacı aynı hacimdeki mikserlerde değişik elemanların ilavesi ile yüksek bir kapasiteye ulaşmak mümkündür. Bu, mikserde karışım zamanının, karışım kalitesinin aynı kalmasına rağmen kısaltılması anlamına gelmektedir.
Frekans yükseltilerek tek bir kum tanesinin bile işlenebildiği hızlı bir kum hazırlama gerçekleştirilebilir. Ancak aynı frekans ile kum tanesinin yoğurma elemanına doğru yönlendirilmiş olması da gerekmektedir. Genel olarak bu da yoğurma elamanının devir sayısını yükseltmeden oluşmaz hatta kumun bu elemanlara doğru yönlendirilmesi ve yönlendirme için mikser yapısının değiştirilmesi bile gerekebilir.
Mikser, bu boşaltma zamanının aşağıya kadar çekilerek faydalı karışım süresini uzatacak şekilde yapılandırılmalıdır.
Bu arada en uygun enerji sarfiyatı için mikser fazla doldurulmamalıdır.
Kum ağırlığı arttıkça, kum kalitesi de düşer.
Mikserin yeteri kadar temizlenmemesi de enerji sarfiyatını arttırır.
Kum hazırlama hızı, mikserin şarja göre enerji sarfiyatı ile ilgilidir.