KOVADA ÖN ISITMA NASIL OLUR?
Kovada ön ısıtma en yaygın olarak kullanılan ön ısıtma metotlarından en eski olanıdır. Hala da yaygın olarak kullanılmaktadır. Hava herhangi bir harici kaynaktan ısıtılır(genel olarak bir gaz beki ile) ve şarj ile doldurulmuş kovaya üflenir. Hava yukardan aşağıya, aşağıdan yukarıya veya en yaygın olarak yukarıdan aşağıya tabana yakın yan tarafa doğru hareket edebilir.
KOVADA ÖN ISITMA AVANTAJLARI NELERDİR?
Kova ile ısıtmanın birkaç avantajı vardır.
1)Hurdanın içine doğru komple ısı akışı, mükemmel bir ısı transferi verimi sağlar.
2)Kovalı sistemler genel olarak daha küçük bir alana monte edilebilir.
3)Normal olarak bir veya iki gaz/petrol yakıcısı monte edilir.
4)Toz toplama, yakıcının yönü toz toplama sistemine doğru yakın olabileceği için kolaydır.
5)Ön ısıtmadan sonra şarj hemen ocağa alınabildiği için sıcaklık kaybı azdır aynı zamanda kovada ısınmıştır.
Bununla birlikte kovalı sistemlerin önemli dezavantajları da vardır.
KOVADA ÖN ISITMA DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.
1)Hurda yoğunluğundaki herhangi bir değişiklik kova içindeki sıcak hava akışını bozar. İnce parçalar ve levhalar yapışarak hava geçişini tamamen kesebilir. Hatta bazı bölgeleri kapatarak bu bölgelerdeki hurdaların kurumasını önleyebilirler.
2)Kova sistemlerinin pek çoğu kurutma maçıyla sınırlanmıştır. Çıkışta iyi bir ön ısıtma için yeterli ısı varsa bile 300-750° C’ye ulaşmak için, sıcak hava girişi sıcaklığı çok yüksek olmalıdır. Bu da ilk ısınan hurdaları oksitler ya da hurdayı istenilen sıcaklık aralığına ısıtmak için çok uzun zaman ihtiyaç vardır.
3)Yan taraftan ısıtmalı sistemlerde şarjın en alt kısmı ısınmayabilir. Bu kısım metal banyosuna ilk temas eden kısımdır ve gerçekte de kurutulması ve ısıtılması gereken en kritik kısımdır. Eski tip aşağıdan yukarıya doğru ısıtmalı kova sistemleri bu probleme karşı daha iyidirler.
4)Tekrar eden ısıtmalar kovayı ve şarj kapağını deforme edebilir ve ısıtmanın belli bir kısmını ya da şarjın ön ısıtılmasını engelleyebilir.
5)Pek çok yeni modelde sıcak hava atmosfere gitmeden önce birikintileri mümkün olduğunca çok yok edebilmek için nihai yakıcı konulmuştur. Bu uygulama kovaları hava kirliliği standartlarına yaklaştırır fakat yakıt ihtiyacını iki katına çıkararak, verimi %20 ’ye kadar düşürebilir.
6)Kovalı sistemlerde toz ve pisliği şarjdan dışarı atacak herhangi bir şey yoktur.
En son modellerde çıkan gazların yeniden sirkülasyonu sağlanarak nihai yakıcıların enerji ihtiyacı azaltılarak, verim yükseltilmiştir. Bununla birlikte diğer sakıncaları hala vardır.