Karmaşık şekilli, boyut toleransları dar ve çok sayıda üretilecek parçalar için kokil döküm tercih edilmektedir. Basınç uygulanmaksızın ergimiş metalin yerçekimi ortamında sıcak metal kalıba dökülmesi işlemine kokil döküm denilmektedir. En iyi kokil döküm pratiği; iyi bir kalıp dizaynı ile doğru bir ön hazırlık yapılarak dökümcüye rahat bir çalışma sağlayan tekniktir ki sonuçta oldukça parlak olur.
Çok kısa aralıklı döküm kalıp içinde sıcak noktalar yani bölgeler meydana getirecektir. Bunlar kalın kesitlerde katılaşmayı geciktirdiği için bölgesel çekmelerin meydana gelmesine sebep olacaktır. Operatör bu çekmeyi gördüğü zaman yanlış bir düşünce ile metal sıcaklığına bağlayacaktır. Hata tam teşhis edilemediği için dökümlerin diğer parçalarına da yayılacaktır.
Hızlı yapılan dökümler türbülans arızalarının meydana gelmesine sebep olacaktır. İyi bir yolluk dizaynı bu arızayı kısmen önleyecek ise de en faydalı yöntem otomatik döküm düzeninin kurulmasıdır. Bu kökil döküm pratiği için önem arz eder.
Bazen Ergonomik düşünce kokil döküm pratiği için daha olumuz sonuç yaratır. Örneğin; daha alçak bir döküm masası kullanmak ergonomik görünmese de aslında daha büyük kalıplara daha kontrollü döküm yapma imkânı vermesi bakımından daha avantajlı olmaktadır.
Bu problemler kötü döküm pratiği için tipik birer örnek olarak çoğaltılabilir. Birçok dökümhanede bunlara benzer çok sayıda örnek bulunabilir.
Çekme hataları devamlı bir problem haline geliyor ise; metale çok az bir gaz ilavesi toplam katılaşma çekmesinin azalmasına yardımcı olacaktır.
Döküm için özel pudradan belirli aralıklarla ocağa ilave edilir veya metal almadan önce el potasının içine bir tutam atılır. Böylelikle döküm parça içerisindeki doğru gaz miktarı yakalanmış olur.
Kokil döküm basınç uygulanmaksızın yapılmaktadır. Basınç uygulanmadığı için kum maça kullanılabilir. Kum döküme göre yüksek üretim adetleri, döküm yüzeyi kalitesinin daha iyi olması ve yüksek mukavemet değerleri nedeniyle daha avantajlı bir üretim tekniğidir.
Basınçlı döküme göre daha düşük kalıp maliyeti vardır. Bazı parçalarda ısıl işlem uygulandığından mukavemeti de yüksektir. Bu özellikleri nedeniyle basınçlı döküme göre daha avantajlıdır.
En İyi Kokil Döküm Uygulama Şekli Nedir?
Kokil kalıp dökümü için her gün yeni bir çözüm şekli problemleri ortadan kaldırmaktadır. En iyi ve kaliteli döküm için ana önlemler:
1)Metal Hazırlığı
2)Kalıp Boyama
3)Döküm Pratiği
olabilir.
Alüminyum ve bakır alaşımlarının kokil dökümünde Bakır Berilyum, Bakır Nikel Silis, Zirkonyumlu Bakır gibi sert bakır alaşımları ile oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.
Tesisatçılıkta yaygın olarak kullanıldığı görülen prinç ise gerek elde yapılan kokil döküm ile gerekse de makineye bağlı kokil kalıba döküm yoluyla şekillendirilir.
Savurma Döküm Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Basınçlı Dökümün Sınıflandırılması
Basınçlı Dökümün Sınıflandırılması
Kum Döküm Nedir?
Hassas Dökümle Kum Döküm Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?