Çoğu mühendislik ve maden projeleri jeofizik ile yakından ilgilidir. İleriye dönük yapılacak tüm projelerde programlama ve çalışmaları ileri ki boyutlara taşımak açısından jeofizik gibi bilimlere ve bilimsel kaynaklara başvurmakta fayda vardır. Bu nedenle Türkiye’nin maden rezervlerinin tespit edilebilmesi için hayata geçirilen Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi kapsamında, öngörü haritalarının oluşturulması planlanmaktadır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Genel Havacılık terminalinde Ankara ‘da düzenlenen Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi tanıtımında “Türkiye’nin maden rezervlerinin röntgeninin çekildiğini ve ilk etap ölçümlerinin tamamlandığını” ifade etti. “2017 Aralık ayından günümüze kadar yürütülen çalışmalarda toplam bin 500 saatlik uçuş gerçekleştirildi. İkiyüz metre yükseklikte gerçekleşen yüze yakın uçuş ile 570 bin metrekarelik alan tarandı. Türkiye’nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümleri tamamlandı” dedi. Bu alan 2018 yılı sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkarılacak.
Çevresel ve fiziki faktörlerin etkisi nedeniyle bazı bölgelerde arama ve tespit çalışmaları zor olsa dahi bütün Türkiye’nin havadan jeofizik araştırmaları projesi ile haritalar oluşturularak potansiyel alanlar tespit edilecek. Bu projede teknolojiden yararlanılmakta. Yoksa karadan bu işlemi gerçekleştirmek iki yüz elli yılı bulacaktı. Bu nedenle proje için sensör ve ek donanımlarının entegrasyonunun yapılarak Türkiye’ye getirilen iki uçak kullanılmakta.