Bir ürün elde edilinceye kadar harcanan üretim faktörlerinin tamamı maliyet olarak adlandırılır. Bunlar sabit, değişken ve yarı değişken şeklinde adlandırabileceğimiz giderlerden oluşmaktadır. Ne yazık ki üretim maliyeti ile satış maliyeti aynı değildir. Dolayısı ile dökümhanelerin rekabet gücünü arttırmak ve pazar şartlarına göre en iyi fiyatı sunabilmeleri için Dökümhane Maliyet Danışmanlığı da giderek önem kazanmaktadır.
Sanayi ve teknoloji geliştikçe, enerji ihtiyacı artmış, iklim değişiklikleri, azalan doğal kaynaklar gibi olumsuzluklar insanları doğru ve akılcı enerji kullanımına teşvik etmeye başlamıştır.
Özellikle 01 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan CBAM (Carbone Border Adjustment Mechanism)- Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ile alınacak karbon vergileri sayesinde ithalata yoğun bir vergi uygulaması da olacaktır.
CBAM, kabul edilirse, AB’den daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelerden çelik, çimento ve gübre gibi karbon yoğun sektörlerde ithalata bir vergi uygulanacak.
CBAM 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek ancak 2023-2026 yılları arası bir geçiş dönemi olacak. Bu geçiş dönemimde ithalatçı firmalar CBAM sertifikaları satın almak zorunda kalmayacak fakat ithal edilen mallardaki gerçek gömülü emisyonları üç ayda bir raporlamak, doğrudan ve dolaylı emisyonların yanı sıra yurtdışında ödenen herhangi bir karbon fiyatını detaylandırmak zorunda kalacaklar.
Doğal olarak enerji maliyetlerini kontrol altına almak, bu konuya daha düşük öncelik veren işletmelere oranla daha rasyonel bir yaklaşım haline gelecektir.
Dökümhane Maliyet Danışmanlığı Nasıl Yapılır?
- Reel maliyet oluşturulur
- Reel maliyete bağlı olarak; sanayi maliyet, genel üretim giderleri ve genel giderlerin tespitleri yapılır
- Yapılan tespitler sonucu giderler minimize edilir.
- Gerekli tedbirlerin tespiti yapılarak, eylem planı harekete geçirilir.
Dökümhane Maliyet Danışmanlığı ile ilgili talebiniz için formumuzu kullanarak da bize ulaşabilirsiniz.