Dökme demirin aşılanması konusunda önce aşılama,aşılayıcı ve aşılamanın faydalarına bir göz atalım.
Aşılama:
SFERO DÖKÜM de GRAFİT NODÜLLERİN PİK DÖKÜM de ise grafit parçacıklarının ÇEKİRDEKLENEN kısımlarının arttırılması yoluyla dökme demirin yapı ve özelliklerini kontrol edebilmesidir.
Bu durum ÖTEKTİK katılaşma sırasında soğumayı düşürür. Böylece özellikle ince kesitlerde sert Demir Karbürler ya da çil oluşma riski azalır.




Aşılayıcı:
Sıvı demire; dökümden hemen önce eklenen, grafit ÇEKİRDEKLENMESİ için uygun bölgeler sağlayan bir malzemedir.
En etkili aşılayıcılar düşük miktarlarda Kalsiyum, Baryum, Stronsiyum, Zirkonyum ve/veya Seryum içeren bir ya da daha fazlasını içeren FERROSİLİS alaşımlardır.
Aşılama yapılmayan dökümler çok miktarda sert, kırılgan demir karbürler (SEMENTİT, Fe3C) ve çok zayıf grafit yapısı içerir.
Aşılama yapılan durumlarda ise pik döküm küçük ve rastgele yönelmiş taneciklerden oluşan homojen bir yapıya sahipken SFERO döküm FERRİT/PERLİT MATRİKSİNDE yüksek miktarda küçük grafit ÇEKİRDEKLER içerir.
Aşılamanın Faydaları:
*Yapıda çil olarak adlandırılan sert, kırılgan demir karbürlerin(SEMENTİT) oluşumunu engeller ve ÖTEKTİK katılaşma sırasında grafit oluşumunu arttırır.
*İŞLENEBİLİRLİK ve mekanik özellikleri geliştirir ve kesit değişimlerindeki dalgalanmaları azaltır.
*SFERO dökümde grafit ÇEKİRDEKLERİN sayısını arttırır. Böylece tüm kesit kalınlıklarında daha homojen mikro yapı elde edilir. Bu tip yapılar daha iyi mekanik özellikler gösterir. Bazı alaşım ya da demirdeki diğer eser elementlerin SEGRASYON eğilimini azaltır ve İŞLENEBİLİRLİĞİ arttırır.
Demirin yapısal olarak Kükürt içermesi yani PİK DÖKÜM gibi bazı durumlar, sıcaklık ve toplam besleme süresi uygun aşılayıcı seçilirken en öncelikli parametrelerdir.