Rüzgarın yönünü tayin edemeyiz ama geminin yönünü değiştirebiliriz.
Geleceğe Yön Veren Başarı Öyküleri
2022 yılının ilk yarısını tamamlarken Türkiye enflasyon sarmalında Temmuz ayında bayram tatilinde.
Avrupa ve ABD de ise yoğun bir şekilde resesyon kaygıları oluşmakta. Buna bağlı olarak “Demir çelik sektörünün yol haritası ne olmalı? ” sorusu da merak edilenler arasında.
24 Şubat 2022 de Rusya ve Ukrayna savaşının başlamasıyla; meydana gelen arz sıkıntısı çelikfiyatlarını tarihi zirvelerine yükseltmişti. Hatta çelik fiyatları 2021 deki fiyatların yıllık %80 artışının da üzerinde ilk çeyrekte %35’lik bir artış daha kaydetti.
Dünyanın önde gelen çelik ve hammadde sağlayıcıları arasında beşinci olan Rusya ve yedinci olan Ukrayna’ dan yapılan çelik ihracatı küresel ticaretin yaklaşık %10 ‘nunu oluşturmaktaydı.
Ancak hammadde fiyatları; AB ve ABD‘nin Rusya ‘ya ekonomik ambargo uygulaması ve Ukrayna’nın Odessa limanındaki operasyonları durdurması ile yükselen trende geçti.
Ülkemizin bilinen demir çelik üreticisi firmaları borsada tavan yaparken, üreticiler malzeme fiyatlarındaki oynaklık sebebi ile müşterilerine günlük hatta saatlik malzeme fiyatı verir oldu.
Çelik üretiminde birincil hammadde olan demir cevheri, kok kömürü ve hurda fiyatlarında keskin artışlar meydana geldi.
Ta ki Temmuz ayında AB ve ABD’de resesyon kaygıları başlayana kadar.
Dünya Demir Çelik Sektörünün Yol Haritası Nedir?
Fed Bej Kitap raporunun Temmuz sayısını yayımladı. Rapora göre birkaç bölgede talepte yavaşlama belirtileri artarken, beş bölgede artan resesyon endişelerine dikkat çekilmekte. ABD Haziran ayı enflasyonu ise beklenti olan %8,8 aşarak %9,1 e yükseldi.
Sözkonusu artışlar benzin ve gıda fiyatlarındaki yükselişlerden meydana gelmekte. Bununla birlikte açıklamaların ardından ABD S&P ve Nasdaq vadeli endekslerinde düşüşler gözlemlendi.
En nihayetinde ülkemizde de tüm endüstri yukarıda belirttiğimiz gelişmeler ışığında özellikle maliyet çalışmaları konusunda karışık duygular içinde. Enflasyon ise bilindiği gibi ikili hanelerde…
Yılın ikinci yarısında yol almaya başlarken demir çelik sektörü de dünya çapında çelik üreticilerinin üretim ve satışlarının düştüğü bir dönemi yaşıyor.
Türkiye Ne Durumda?
Türkiye ‘de ihracata dayalı üretim ve satış trendi devam ediyor. İhracatta altın dönemi yaşamaya çalışan ülkemiz hammaddedeki düşüşler ile rahatlarken, enerji ve işçilikteki artışlar ile baş etmeye ve dengede kalmaya çalışıyor.
Döküm sektöründe de durum pek farklı değil.
Döküm maliyetlerinin ilk sırasını hammadde maliyetleri alırken, son gelişmelerle artık ilk sıra yerini enerji maliyetlerine bırakmış durumda .
İşçilikteki artışların da devam etmesi kaçınılmaz .
“Personel Sıkıntısı Kapıyı Çalıyor mu? ” başlıklı yazımda da belirttiğim gibi personel sıkıntısı önümüzdeki süreçte derinleşen bir sorun olarak önümüzde duruyor.
Her ne kadar yatırım yapmaya devam eden firmalar olsa da döküm süreçleri halen ağırlıklı personele dayalı devam etmekte.
Peki Demir Çelik Sektörünün Yol Haritası Ne Olacak?
İşte bu sorunun karşılığı; ilk altı aylık üretim & satış verileri ile ihracat & ithalat verileri Temmuz ayı içinde açıklandıktan sonra belirlenmiş olacak.
Yani demir çelik sektörünün yol haritası bunların ışığında çizilmiş olacak.
YAZI
- 9.9
-
Kaç kişi oy kullandı (32)
9.6