Demir Çelik Sektörü ‘nün pandemi yılını yani 2020 yılını değerlendirebilmek için 2019 yılındaki verilere ve gelişmelere bakmak gerekir.
Avrupa Birliği ve A.B.D pazarının ülkemizle ilgili demir çelik ürünlerine getirdiği kısıtlayıcı tedbirler nedeniyle 2019 yılı sonunda 2018 yılına göre demir çelik üretiminde %9,7 demir çelik tüketiminde de %21,5 oranında azalma gerçekleşmişti.
2020 yılına girdiğimizde ise Covid-19 pandemi tedbirleri dünya çapında uygulanmaya başladı. Bundan diğer sektörlerde olduğu gibi Demir Çelik Sektörü’ de payını aldı. Hem yurtiçi hem de dünyada talep düştü. Ticaret ve kur savaşları hararetlendi. Bununla birlikte kotaların da azaltılmasıyla sektör olumsuz yönde etkilendi,
Haziran 2020 ayı itibariyle de hurda fiyatlarında bir artış başladı. Eylül ayı ile birlikte taleplerin artmasına kadar bu etkilenme süreci devam etti.
Çelik Üretici Derneği’nin 2020 başı verilerine göre ülkemizde 25 Ark Ocağı, 7 İndüksiyon, 3 Bazik Oksijen Konvertörü ile ergitme faaliyetleri sürmektedir. Üretim için gerekli olan hurda ihtiyacımızın %30 u iç piyasadan tedarik edilmektedir. Kalan kısmı yurt dışından karşılamamız ise bizim yurtdışı bağımlılığımızı arttırmaktadır.
Üretimde demir cevheri az bir miktarda kullanılmaktadır. Bu bir yandan diğer üreticiler için bazen avantaj bazen de dezavantaj oluşturmasına rağmen diğer yandan da koşullara göre hareket edilmesini sağlamaktadır.
Dünya ‘da ve Türkiye ‘de Demir Çelik Sektörü
Pandemin etkileri yanı sıra Türkiye, Dünya Demir Çelik Üretiminde 7.sırada yer almıştır. Buna karşın Avrupa ‘da 2.sıraya yerleşti.(Worldsteel verilerine göre). Ancak bu veriler bir yandan Türkiye’nin en büyük hurda ithalatçılarından biri olduğu gerçeğini de yansıtmaktadır.
Eylül 2020 ayı ile birlikte başlayan talep artışı, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe hareketlenmelere sebep oldu. Ayrıca 2020 yılında üretimini arttıran Çin ve İran dan sonra dünyada 3.ülke olmamızı da sağladı.
Türkiye’ de bir önceki yıla göre demir çelik üretimi %5 civarı artarak 35 milyon tonu geçti. (2020 yılı sonu itibarı ile). Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre ihracat bir önceki yıla göre %10 artarken 23 milyon tona geldi.
Avrupa Birliği’nin ek kota kararı sonrası cevher fiyatlarının 100 $ seviyesine gelmesi sektör için risk oluşturdu. 2020 yılının son çeyreğinde emtia fiyatlarındaki artış da maliyet açısından risk oluşturmaya devam ettirecektir.
Demir Çelik Sektörü 2020 yılında 35 milyon ton miktarı gerçekleştirmiştir. Böylelikle 2018 yılındaki 37 milyon 3 yüzbin ton’luk rakamalara yaklaşabilmiştir. Bununla birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranı da %127 oldu.
2018 | 2019 | 2020 | |
Türkiye Üretim Miktarı | 37.300.000 ton | 33.700.000 ton | 35.000.000 ton |
2020 yılında Demir Çelik Sektörü ‘nde Ne Gibi Gelişmeler Oldu?
2020 yılında demir çelik sektörü ürün gamını geliştirme ve kapasitesini arttırmak için yatırımlarına devam etti. Bu nedenle paslanmaz çelik malzemelerinin üretimi ile ilgili Ar-Ge ve Üretim yatırımları yapıldı.
Ayrıca OYAK ( Erdemir ) grubunun Kümaş ‘ı satın alması da sektörde önemli bir gelişme olmuştur. EKOL Grubun 3 yeni üretim tesisi açmıştır. Kardemir yaptığı yatırımlar sonrası üretim hedefinin üstünde üretim gerçekleştirmiştir. Bütün bunlar 2021 yılı için Demir Çelik Sektörü’nün gelişmesi adına umut vermiştir.
Ancak inşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin üretiminde istenen hareketliliğin görülmesi; demir çelik sektörünün gelişmesini ve sonuç olarak üretim hızını da arttıracaktır.