Besleyici Gömlek Nedir?
Besleyici gömlekleri genel olarak, besleyicinin dış silindirik yüzeyini yani en büyük yüzey alanını kaplayacak şekliyle üretilirler.
Besleyici Gömleklerin Üretim Şekilleri Nedir?
•Yalıtkan
•Ekzotermik
•Yalıtkan ve ekzotermik
olarak üretilebilir.
Besleyici Uygulamaları Nedir?
•Kalıp boşluğunu sıkı geçme şeklinde uygulama ( insertable)
•Model üzerine konularak kalıplama şeklinde uygulamadır. (ram-up)
Bu besleyicilerde besleyicilerin üstü kapalı olabilir.
İlk besleyici gömlekleri yalıtkan malzemelerle kil, su, bezir yağı ve nişasta gibi pişirilebilen bağlayıcılar kullanılarak hazırlanmış karışımların model üzerindeki besleyici figürü üzerine dövülerek şekillendirilmesi ile uygulanmaktaydı.
Besleyici gömlekleri de sıcak başlıklar gibi yalıtkandırlar ve/veya ısı artışı sağlarlar.
Besleyici gömleklerin en önemli özellikleri; besleyicini modülüne yapmış olduğu etkidir. Besleyicinin soğuma hızı azaltılarak, besleyici sanki daha büyükmüş ya da büyük modüle sahipmiş gibi daha uzunca süreler sıvı kalması sağlanır.
Burada Modül Artış Faktörü önemlidir (MEF)
Besleyici gömleği kullanılan bir besleyici kendisinden X kat daha büyük doğal bir besleyici ile aynı zamanda katılaşırsa, bu gömleğin MEF=X kabul edilir.
Genelde ekzotermik gömleklerde MEF; yalıtkan gömleklere oranla daha yüksektir. Böylece daha küçük ebatlı besleyici kullanılmasına olanak sağlayarak verimlilik artışı sağlarlar.
İlk besleyici uygulamaları çok zaman almakta ve verimsizliği de arttırmaktaydı. Daha sonra besleme performansını arttırmak için kullanıma hazır ekzotermik gömlekler geliştirilmiştir.
Şekilli ekzotermik gömlekler; refrakter elyaflar ve bağlayıcı içeren su bazlı çamur kıvamında bir karışımla üretilmiştir.
Fiber Gömlekler
Çamura ilave edilen ekzotermik malzemenin oranına göre yalıtkandan yüksek ekzotermik özelliklere kadar birçok değişik tip ve çeşitte üretilebilmektedir.
Bu gömlekler kaba dış yüzeye sahiptir ve ram-up uygulamaları için uygundur. Aynı gömlekler, dış yüzeyleri tesviye edilerek daha düzgün bir yüzey elde edilmesi ve ölçüsel toleranslarının daraltılması şekliyle, insertable uygulamalarında da kullanılırlar.
Yüksek performanslı gömleklerin gelişiminde bir sonraki aşama, düşük özgül ağırlıklı Alümina Silikat (LDASC) mikro küreciklerden oluşan ve cold box prosesi kullanılarak sandığa üflenen besleyicilerin piyasaya sürülmesidir.
Bu tür gömlekler maça sandığı içerisine üflenerek üretildikleri için standart fiberli gömleklere göre ölçü hassasiyetleri çok daha fazladır. Ayrıca, üretimde kullanılan karışımın reçetesi homojendir ve bir gömlekten diğerine farklılık göstermez.