DÜNYADA ALÜMİNYUM ÜRETİMİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER NELERDİR?
Dünya genelinde emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle iç piyasadaki baskıyı azaltmak isteyen Rusya, Haziran 2021’de demir ve demir dışı metaller ihracatına vergi getirmeyi planlıyordu.
Rusal gibi; Çin dışında konumlanmış dünyanın en büyük Alüminyum üreticilerine ev sahipliği yapan Rusya’nın, bu “ihracat vergi planı” Alüminyum fiyatlarını yukarı doğru hareketlendirdi.
Rusya, net ithalat yapan bölgelerde başlıca alüminyum tedarikçisi olduğundan, küresel alüminyum primleri üzerinde de bilindiği gibi bir etki oluştu.
Temmuz 2021 de; İngiltere-Avustralya merkezli çokuluslu, dünyanın en büyük metal ve madencilik şirketlerinden biri olarak adlandırılan Rio Tinto Grup; Kanadalı sendika Unifor ile yapılan görüşmelerin başarısız olmasının ardından başlatılan grev nedeni ile, Kanada Kitimat’taki BC Works alüminyum haddehane tesisinde üretimini yüzde 35 düşürmeyi planladı.
Brezilya’dan Votorantim SA’nın alüminyum bölümü; önümüzdeki beş yıl içerisinde bira kutularından, uçak parçalarına kadar her şey için kullanılacak metal yatırımları planlıyor. Bunun için 748 milyon dolarlık bir yatırım bütçesini hedefliyor.
Öte yandan; Çin Demir Dışı Metaller Endüstrisi Birliği (CNIA) son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşan alüminyum fiyatlarını değerlendiriyor. Üçüncü çeyrek alüminyumunda arz ve talep arasında bariz bir fark olmaması ve verimliliği arttırarak artan maliyetlerle başa çıkılabilmeyi hedefliyor.
Çin’in Sincan bölgesindeki bir eyalet; yasadışı üretimi engelleyebilmek için Ağustos ayı itibarı ile 5 alüminyum haddehane tesisine üretim limiti getirdi. Xinjiang haddehane merkezindeki bu aylık limitlerin; bu yılın başından Temmuz ayına kadar olan dönemdeki üretim seviyelerinden %10’luk bir azalmaya karşılık geldiği belirtiliyor.
TÜRKİYE’DE ALÜMİNYUM ÜRETİMİ İLE İLGİLİ GELİŞMELER NELERDİR?
Ülkemizden haberlere gelince; yassı alüminyumda son iki yılda yaklaşık 60 milyon dolar değerinde yatırım yapan Assan Alüminyum 2024 yılına kadar da 95 milyon dolarlık yatırımlara imza atmayı planlıyor.
Özellikle yeni soğuk hadde hattı ve 3 adet döküm hattı yatırımları katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine olanak sağlayacak.
Üretim kapasitesini 360 bin tonun üzerine çıkaracak bu yeni yatırımlar için Assan Alüminyum sürdürülebilir bir yaklaşım yürütmekte. Bu amaçla Tuzla ve Dilovası’ndaki üretim tesislerinin yıllık enerji tüketimine eş değer enerji üretimini Manavgat’ta yer alan yenilenebilir enerji üretim tesisi sayesinde gerçekleştiriyor.
Temiz enerji üretiminde I-REC “International Renewable Energy Certificate-Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası” alan Assan Alümniyum; bu yeşil enerji sayesinde kapsam 2 salınımlarının tümünü dengeleyebiliyor.
Bilindiği gibi doğal süreçlerden faydalanılarak üretilen enerji demek olan yeşil enerjide en önemli özellik; kullanımdan daha hızlı bir şekilde kendini yenileyebilmesi.
Yeşil Enerji Sertifikası, Karbon Azaltım Sertifikası ya da Gönüllü Karbon Azaltım Sertifikası gibi isimler de verilen bu sertifikalar genel olarak “Yenilenebilir Enerjinin Sertifikalandırılmasını” ifade etmekte olup, uluslararası alanda rekabette pozitif katkı da sağlamaktadır.
YAZI
- 9.9